Mårbackapriset 2014

Mårbackapriset 2014 till Matti Bye
Årets Mårbackapris delas ut lördag 23 augusti i Stallet på Mårbacka.

Vid samma tillfälle överlämnas årets Selma Lagerlöfsplakett till Torbjörn Sjöqvist med motiveringen:
»För att han efter ett krävande och engagerat arbete kunnat ge en kompletterande och delvis ny bild av Selma Lagerlöfs bror, Johan Lagerlöf. I Torbjörn Sjöqvists berättelse i boken Kära Syster! Jag tyckes hafva otur i allt får bror Johan en slags upprättelse.«

Matti Bye får pris för
musik till Selma Lagerlöfs stumfilmer

Musikern och kompositören Matti Bye tilldelas 2014 års Mårbackapris. Med ny musik till stumfilmsklassiker som Herr Arnes penningar, Körkarlen och Gösta Berlings saga har han gett ett andra liv åt Selma Lagerlöfs berömda berättelser.

Efter uppmärksammade premiärer i Stockholm, som inte var helt olika dagens mediebevakade visningar, blev de tre filmerna publikmässiga och ekonomiska framgångar för Svenska Biografteatern och Svensk Filmindustri. Selma Lagerlöfs bankkonton fick samtidigt en ordentlig påfyllning. Körkarlen regisserades av Victor Sjöström och filmatiseringen är fortfarande, drygt 90 år efter premiären, högt rankad i filmhistoriska översikter. Herr Arnes penningar och Gösta Berlings saga fick också stor uppmärksamhet, även om Mauritz Stillers regi inte var helt i Selma Lagerlöfs smak. Huvudrollen som Gösta Berling spelades av den store stjärnan Lars Hanson och Greta Garbo gestaltade Elizabeth Dohna, en roll som sedan banade väg för en mytomspunnen internationell karriär.

Det var alltså tre riktiga filmklassiker som Matti Bye gav sig i kast med.
  –  Mina passioner i tonåren var musik, film och litteratur. Jag spelade klassiskt piano och sprang och såg allt på Cinemateket i Stockholm. En dag frågade programredaktionen om jag ville spela till en stumfilm. Så började en lång bana med filmmusik, berättar Matti Bye.

Den första filmen han skrev musik till, för en större ensemble, var Körkarlen.
  –  Det var ingen dålig utmaning för en ung pianist. Sedan dess har jag levt nära Selma Lagerlöfs berättelser genom att ofta ackompanjera hennes filmer runt om i världen. De reaktioner som jag möter, även i en publik för vilken Selma Lagerlöf är en ny bekantskap, visar vilken kraft dessa berättelser har, förklarar Matti Bye.

Fram till 2014 har Matti Bye skrivit musik till ett 15-tal filmer, exempelvis Jan Troells magnifika Maria Larssons eviga ögonblick, publiksuccén Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. I år fick Matti Bye en Guldbagge för bästa filmmusik i filmen Faro.

Mårbackastiftelsens motivering:
»Matti Bye tilldelas årets Mårbackapris. Med specialkomponerad musik, och fantasifull användning av olika instrument skapar Matti Bye ljudeffekter som gett klassiska stumfilmer nytt liv, gett berättelserna nytt djup och nya dimensioner. Steget från 1900-talets stumfilm till dagens digitala bildmedier innebär ett näst intill ofattbart tekniksprång, som Matti Bye lyckats överbrygga med musikens kraft. Matti Bye har med sin musikaliska kreativitet bidragit till att Selma Lagerlöfs författarskap hålls levande. Filmklassiker som Victor Sjöströms Körkarlen och Mauritz Stillers Herr Arnes penningar och Gösta Berlings saga kan nu i restaurerad form, tack vare Svenska Filminstitutet och Svensk Filmindustri, njutas av trogna cineaster, men också av en ny publik och nya generationer filmälskare, och beundrare av Selma Lagerlöfs författarskap.«

Matti Bye skriver för närvarande musik till en ny serie, Ängelby, som ska visas i SVT. Han förbereder också en filmkonsert i San Francsico med en egen ensemble, Matti Bye emsemble.
För mer information:
Elisabeth Lagerlöf, sekreterare i Mårbackastiftelsen
070-797 42 10